Skal du søge dit første job efter sommerferien?

Kom godt fra start

Har du indtil nu tilbragt det meste af din tid på skolebænken og gjort dig forestillinger om, hvor fedt det ville blive at komme ud på den anden side i det ”virkelige” liv? Din afsluttende eksamen rykker tættere og tættere på, og nu hvor tiden er ved at være inde – så føler du dig måske ikke helt klar eller velforberedt nok til at søge dit første job.

Måske har du undervejs i din skolegang haft et studierelevant job, som har givet dig en forsmag på, hvad der venter ude i det virkelige liv. Hvis ikke – vil du opdage, at der er stor forskel på teori og praksis.

Den virkelige verden er nemlig fyldt med udfordringer, som ikke passer ind i strategimodellen fra din bog.

Der findes ingen prædefineret facitliste, men man lærer undervejs i processen og gør sig vigtige erfaringer. Det første skridt på vejen er at være mentalt forberedt på forandringen fra teori til praksis.

Hvordan forbereder du dig ellers? Først og fremmest skal dit cv og ansøgning være i orden, og hvis du mangler inspiration, kan du læse denne artikel. Her finder du gode råd til det perfekte CV og ansøgning.

Det som vi gerne vil sætte fokus på i denne artikel er, hvordan du ellers forbereder dig på at tage det første skridt på din karrierevej efter et langt liv på skolebænken. Især fordi du er nyuddannet, er det vigtigt, at du tegner dig et billede af, hvor du karrieremæssigt gerne vil hen.

Og hvis du vil shine til jobsamtalen – så har du også en klar idé om, hvordan du kommer fra det ene skridt til det andet. Hold fokus på fremtiden – alt hvad der omhandler fortiden skulle gerne kunne læses i dit cv.

Læs også: Derfor får du ikke jobbet.

Hos HumanTrust siger vi, at 90 % af dialogen bør være fremadrettet, og omhandle dine fremtidige karriereplaner mens 10 % bruges på fortiden. Hverken virksomheder eller mennesker er statiske, og derfor er det yderst relevant at fokusere på, hvordan du kan præge virksomhedens udvikling – og ligeledes hvordan virksomheden kan bidrage til at indfri dine karrieremæssige mål.

Du skal ikke være bange for at vise, at du tænker fremad. I den forbindelse kan du med fordel lave en karriereplan, som du kan præsentere til samtalen.

Din personlighed, attitude og indstilling er desuden særdeles væsentlige faktorer, når du skal søge job for første gang.

Selvom det kan virke trygt og sikkert at forsøge at ligne alle de andre – så vinder du mere i sidste ende ved at kaste lys på, hvordan du skiller dig ud, og hvad du kan tilføre virksomheden.

Omvendt skal du heller ikke være bange for at italesætte dine opmærksomhedspunkter, som vi i en tilstandsrapport på et hus vil kalde K1, K2 og K3.

Læs også: Derfor vil vi kende din personlighed.

En åben og ærlig dialog mellem dig og din kommende chef vil gøre jeres samarbejde langt lettere fra starten – og så er du på rette vej!

Tilbage til oversigten