Se kritisk på dig selv og din virksomhed

Hvis du vil ændre billedet af dig selv, skal du selv tage det første skridt

Der var engang en by, som ikke var videre stolt af det, den så i spejlet. Skidt omdømme, for mange fraflyttere og en by, hvor indbyggerne ikke ligefrem rankede ryggen, når andre spurgte til deres postnummer.

Men så en dag besluttede byen sig for, at det skulle være anderledes. Driftige folk skabte en ny fortælling om den lille by, som var stor nok til i fællesskab at løse opgaver, som alle hidtil havde troet var uopnåelige.

Store koncertnavne lagde jævnligt vejen forbi, tilstrømningen af nye naboer tog fart og byen rykkede – på mere end ét plan – op i superligaen. Og i dag ser den lille by noget helt andet i spejlet: Fremdrift, sammenhold og (ikke mindst) vilje til forandring.

Ja, selvfølgelig er det Horsens, jeg tænker på. Men pointen er ikke så meget at rose min hjemby, men at sætte streg under ét væsentligt faktum også i dit arbejdsliv: Den mest ægte og effektive forandring kommer indefra. Tror du ikke selv på det, sker der ikke noget – og du skaber ingen forandring, hvis du ikke tør bryde dine nuværende mønstre.

Andre svar end forventet

Hvad har det med arbejdslivet at gøre? En hel del, faktisk. Den måde, du ser dig selv på, påvirker nemlig også den måde, andre ser dig på. Og det gælder, uanset om du er en kandidat på lidt for langvarig jagt efter et nyt job, eller du er en virksomhed, der har svært ved at tiltrække de helt rigtige medarbejdere: Hvilket indtryk har du af dig selv? Og hvad er andres indtryk af dig?

Hvis du spørger dem – og det vil jeg da anbefale! – vil du ofte få nogle andre svar end dem, du forventer. Andre oplever dig (eller din virksomhed) på en anden måde end du selv gør, og det kan du tage afsæt i.

Kig på dine mønstre

Men skal du skabe en varig forandring af det billede, andre har af dig, skal der mere til end en hurtig gang maling og markedsføring. Så skal du kigge indad, for det er dine egne mønstre, dine egne vaner og din egen adfærd, der skaber billedet af dig selv. Både det billede, andre ser, og det billede, du ser i spejlet.

Jeg argumenterer ikke for, at vi alle konstant skal vurdere og evaluere os selv. Men hvis du vil ændre retning, skal du se på det, der har bragt dig derhen, hvor du er i dag – og derigennem finde en ny kurs.

Det gælder i forhold til din karriere og dit arbejdsliv, og det gælder også, hvis du sidder med beslutningsansvar i en virksomhed. Forandringen skal komme indefra, og måske skal du grave dybt for at finde den motivation, der skal til; alene af den grund, at det bestående altid er det mest trygge.

Er du faldet af på den?

Spørg dig selv, hvordan du opfatter dig selv som person – og om det er en opfattelse, du er tilfreds med. Hvor lever du op til dit potentiale, og hvor er du måske faldet lidt af på den?
Hvor kunne du, hånden på hjertet, bidrage med lidt mere, og hvor spilder du reelt din tid, fordi du beskæftiger dig med noget, som enten ikke interesserer dig eller hvor du ikke kan gøre en forskel (de to ting hænger sammen)?

Er der nogle af dine kompetencer, der ikke er godt nok i spil? Hvordan kan du ændre på det? Og har du brug for andres hjælp til det?

Det første skridt

Spørgsmål er ofte lettere end svar. Derfor er det heller ikke en proces, der kan overstås på en eftermiddag, hvor du alligevel har et par ledige timer. Og det handler ikke kun om udseende eller om slipset skal være storternet og om jakken skal stå åben eller være løst kastet over skulderen.

Et første, lille skridt kan være at tjekke dit eget image på de sociale medier. Er billedet af dig det rette – eller har du forandret dig bare en lille smule på fem år? Fortæller dit cv stadig noget, der er relevant for dine nuværende udfordringer og fremtidsplaner? Har du stadig de samme interesser og fritidsaktiviteter?

Pointen er, at du skal fremstå som den, du er nu; ikke som en kopi af den, du har været. Samtidig skal du synliggøre over for dig selv, hvilken retning du vil tage. Og så vil du opdage, at efterhånden som du ændrer din opfattelse af dig selv – og tager de nødvendige skridt – vil omverdenens opfattelse af dig følge med. Fuldstændig som det er sket med Horsens.

Tilbage til oversigten