Har du mødt det fembenede lam?

Fascinationen og illustrationen om det fembenede lam lever i bedste velgående blandt både virksomhedsledere og jobsøgende

Personligt er jeg stor tilhænger af historier, hvor alting er muligt, og drømme bliver til virkelighed. Sagen er bare en anden, når det kommer til arbejdsmarkedet. For uanset hvor længe du som arbejdsgiver leder, er sandsynligheden for, at du finder det fembenede lam forsvindende lille, og som jobsøger er det utopi at udgive sig for at være lammet med fem ben. For det findes simpelthen ikke. Lad os starte ved det første.

Når virksomheder i dag ønsker at ansætte en ny medarbejder, gør de sig en masse gode og kloge tanker. Det er der på ingen måde noget forkert i, men der opstår et problem, når virksomheden forestiller sig at ansætte en urealistisk profil.

Der findes ingen, der er 27 år, har en PhD i informationsteknologi, ti års praktisk erfaring fra en international koncern og haft ansvaret for en håndfuld ansatte.

Kan I også høre det? Der er noget, der clasher.

Lad mig i det andet ringhjørne præsentere det fembenede lam. Det kan indkøbe, sælge, udforme og eksekvere markedsføringskampagner på sociale medier, og så har det ledelseserfaring fra både det strategiske-, taktiske- og operationelle niveau.

Der er intet i vejen med at kende til de mange facetter, men det klinger hult at læse ansøgningsdokumenter fra en jobsøger, der, i bogstavelig forstand, mener at kunne mestre samtlige af erhvervslivets discipliner. Du får simpelthen listet for mange kompetencer og giver et billede af en profil, hvis virkelige spidskompetence(r) ikke er til at gennemskue. Og det er ærgerligt.

Den argentinske magiker kan sikkert spille en hæderlig venstre back, men placerer man ham som centralforsvarsspiller i en direkte duel mod en hovedstødsstærk angriber, vil han nok ikke engang vinde 1 ud af 10 hovedstødsdueller.

Eksemplet understreger, at du som arbejdsgiver og jobsøger bør være bevidst om, hvilken rolle på banen du ønsker besat, og hvilken position du dækker bedst. Selvom Messi nærmer sig, har selv han ikke fem ben.

Men hvis det fembenede lam ikke findes, hvad så?

De samme spilleregler gælder, hvad end du er arbejdsgiver eller jobsøger. I skal begge være klar i spyttet, og er I ikke det, så ender du enten med at ansætte den forkerte medarbejder eller med at takke ja til et forkert job.

Som Headhunter oplever jeg, at mange er udfordret ved netop den disciplin, der handler om at skære ind til benet, og det bliver naturligvis ikke lettere, hvis der skal skæres ind til fem af slagsen.

Hos HumanTrust laver vi rekruttering med holdninger, hvilket betyder, at vi i vores rekrutteringsproces får både vores kunder og kandidater til at prioritere og reflektere nøje over, hvad de vil, og hvad de søger.

At få andre til at turde at prioritere er et spørgsmål om tillid. Vi bestræber os derfor på at være tillidsfulde, da det er vores klare ambition at stille skarpt på vores kunders og kandidaters behov. For gør vi ikke det, kan vi ikke skabe det rette match.

I praksis bruger vi derfor blandt andet vores arbejdshjul og 20/5-liste til at afdække og tydeliggøre hvilken profil, der skal ansættes. Redskaberne kan I frit benytte og analysere jer frem til, hvilken plads I mangler at få besat på holdet eller hvilke faktorer, der skal i spil, for at du er den absolut bedste version af dig selv.

Men findes der virkelig ingen græsmarker, hvor det fembenede lam græsser?

Igennem mine mere end 30 år i erhvervslivet har jeg kun mødt én, der måske kunne være det fembenede lam. I min tid hos LEGO. Her var jeg så privilegeret at opleve en topleder, der i en meget svær periode for LEGO, på magisk vis, formåede at skabe og formidle en strategiplan på en måde, så HELE virksomheden stod sammen som ét hold og efterfølgende leverende ekstraordinære resultater år efter år.

At toplederen lykkedes med dette, afhænger selvfølgelig af konteksten, timingen, ejernes opbakning og ikke mindst de mennesker, som vedkommende var omgivet af.

Under andre forhold og hos et andet hold var initiativerne måske ikke blevet succesfulde, som de endte med at blive.

Så kære arbejdsgiver og jobsøger.

Drop fascinationen om at ansætte eller forsøge at fremstå som det fembenede lam.

Gør i stedet for jer selv den tjeneste og find ind til det, som er essensen i det I søger og gerne vil. For jeg har fortsat til gode at møde det fembenede lam.

Tilbage til oversigten