Find det vigtige i dit liv – også uden for jobbet

Engagement kan åbne døre og det smitter af på resten af livet.

Vi ved det godt: Arbejde er ikke alt. Men det er åbenlyst vigtigt – ikke kun af økonomiske grunde, men også fordi det ofte er på jobbet, vi finder udfordringer og motivation. Det er også her, mange af os finder en stor del af vores identitet.

Situationen er klassisk: Noget af det første, man typisk spørger sin ukendte sidemand om ved festen, er ”hvad laver du?”. Vi gør det alle, og det er ikke forkert. Alligevel er det vigtigt, at vi også har en identitet uden for arbejdstiden. Ellers bliver vi særdeles sårbare, den dag vi ikke bærer rundt på visitkortets automatiske identitet.

Det gælder ikke mindst seniorer, der pludselig står uden et fast job – når man i 35 år eller mere har været vant til at definere sig selv primært i kraft af jobbet, kan det være meget svært at vænne sig til noget andet.

Måske lyder det underligt, at en headhunter taler om vigtigheden af at tænke uden om arbejdslivet. Men vi er andet end arbejdsheste, og fælles for de fleste af os er, at vi trives bedst i en god balance mellem arbejds- og privatliv. Hvis det ene ikke fungerer, smitter det ofte af på det andet.

Fælles for begge dele af livet er, at det helst skal give mening – jo mere mening, det giver, jo mere motiverede bliver vi. Hvis et arbejde eller dele af privatlivet opleves som meningsløst, mister vi hurtigt motivationen. Sagt med et gammelt ord: Lysten driver værket.

Hvis du i en periode står uden job – i dag kalder vi det ofte ”på jagt efter nye udfordringer”, fordi det lyder pænere – kan du altså ikke finde motivation i at gå på arbejde. Så må du finde den andre steder. Det har to fordele: Du får noget at stå op til. Og du bliver faktisk også mere interessant på arbejdsmarkedet.

Pointen er, at hvis du viser motivation og engagement ét sted i dit liv, smitter det af på resten. En kendt frase er, at hvis man skal ha’ noget gjort i en fart, skal man gi’ opgaven til én, der har travlt i forvejen. Så bliver den nemlig udført, effektivt og til tiden.

Og når vi møder mennesker, der er engagerede i andet end dem selv og deres arbejde, står vi næsten altid tilbage med en positiv oplevelse.

Uanset om de bruger deres tid på frimærker, faldskærmsudspring, fodbold eller folkedans. Hvis vi kan mærke deres gnist, varmer det også os.

Derfor er det vigtigt – især som ledig og måske især som senior, hvor afslagene kan komme i byger – at have en identitet, der rækker ud over 8-16-livet. Det letteste er selvfølgelig, hvis du allerede har en benzin, der driver dig, men ellers må du finde den.

En arbejdsgiver kigger nemlig ikke kun på dit cv, og slet ikke, hvis du har været ledig i et stykke tid. Han vil ofte også skele til, om du holder dig selv i gang på andre måder, når det ikke er jobbet, der driver dig ud af dynerne om morgenen.

Mennesker med en horisont, der rækker ud over egen næsetip, er mere interessante end dem, der lukker sig inde.

Det betyder, at du skal spørge dig selv: Hvad er vigtigt for mig? Hvor kan jeg gøre noget, der gør en forskel for mig selv og for andre? Hvor kan jeg dygtiggøre mig? Og hvad er det, der lige nu får mig til at kigge fremad og hen over stakken af afslag?

Et væsentligt ord her er motivation. Jo mere motivation, du kan mønstre, jo mere attraktiv bliver du. Nej, du bliver ikke nødvendigvis ansat som produktionschef, fordi du løber halvmaraton eller går til spansk på aftenskole, men du viser en vilje til at bevæge dig og lette dig fra lænestolen.

Og uden den vilje bliver det alt for let at sortere dig fra i bunken af ansøgere.

Jeg vil slutte med en klar opfordring til virksomhederne: De bedste medarbejdere er selvfølgelig dedikerede til jobbet, men ofte er de også kendetegnet ved, at dedikationen følger med efter arbejdstid.

Sagt på en anden måde: Succes kan ikke altid læses på visitkortet, og et cv, der viser engagement i resten af verden, kan sige lige så meget som din ansøger som en stribe fine titler.

Det er nemlig ikke kun på jobbet, vi høster værdifuld erfaringer og indsigt, som kan bruges til gavn for virksomheden.

Også derfor kan det betale sig at læse hele cv’et, inden du sorterer den næste senior fra.

Tilbage til oversigten