Det er din LinkedIn-anbefaling værd

Du skal ikke være bange for at bede om en anbefaling – men aldrig som en del af noget-for-noget

Du har netop afsluttet en større og kompliceret leverance til en vigtig kunde. En af den slags leverancer, der var en anelse mere bøvlet end de fleste, og en af den type ordrer, hvor du kom til at bruge lidt flere timer end normalt.

Nå ja, det handler ikke kun om at tælle timer; det handler mere om at opfylde kundens ønsker, og faktisk var det også lidt sjovt og udfordrende at få hele puslespillet med bestilling og levering til at falde på plads. Desuden, og det er det vigtigste, var kunden rigtigt godt tilfreds.

Du læner dig tilfreds tilbage i stolen, puster ud og begynder at overveje at få et overblik over de næste opgaver i bunken. Så tikker en mail ind i indbakken. Fra din kunde. Hende, du lige var blevet færdig med.

Et kort øjeblik når du at tænke ”oh shit – hvad har jeg glemt?” – så begynder du at læse. Og smile. For din kunde er ikke bare tilfreds, hun vil også lige informere dig om, at hun har lagt en anbefaling af dig og din indsats op på LinkedIn.

Ikke kun på grund af den seneste ordre, men på grund af hele din tilgang og troværdighed gennem flere år.

Et tænkt eksempel? Nej. Tværtimod bliver offentligt tilgængelige anbefalinger, primært på LinkedIn, mere og mere almindelige – og det er der god grund til. Selvfølgelig er det altid dejligt at få et verbalt skulderklap, og nogle af dem kan man huske længe som en stor personlig tilfredsstillelse.

Men de skrevne er de stærkeste og skarpeste, og de uopfordrede er ofte de klart bedste.

Som headhunter kigger vi også på anbefalinger, men vi er kritiske. Nogle anbefalinger er tydeligvis skrevet af en begejstret chef, der har været meget tilfreds med den medarbejder, som nu søger et nyt job. Andre anbefalinger virker, som om chefen er mest begejstret for at komme af med vedkommende.

En offentligt tilgængelig anbefaling har en anden vægt, fordi personen, der lægger den ud, står meget åbenlyst til ansvar. Ingen ønsker at gamble med deres professionelle troværdighed ved at skrive en offentlig anbefaling, der smører lidt for tykt på. Kommer anbefalingen fra en person, man kender, får den endda endnu større vægt.

Det samme gælder på store sites som Trustpilot og Tripadvisor: En detaljeret og personlig anbefaling kan have en enorm betydning for en virksomheds omdømme.

Der er flere elementer, som gør, at en anbefaling på LinkedIn kan veje tungt i din vægtskål. Det er nemlig ikke bare et kvalitetsstempel til enkelte, heldige læsere af din ansøgning, det er en offentlig anerkendelse af, at du har ydet en præstation ud over det sædvanlige.

F.eks. hjælper det på søgninger, fordi anbefalinger er med til at SEO-optimere din profil. Folk, der bliver anbefalet af andre, bliver ganske enkelt fundet hurtigere og lettere.

Samtidig kan en række forskellige anbefalinger næsten virke stærkere end et detaljeret cv.

Det betyder ikke, at du skal droppe dit cv fra LinkedIn, men blot at du skal være opmærksom på den rolle, anbefalinger kan have.

Dermed siger vi også, at det selvfølgelig er tilladt at bede om en anbefaling. Skønt er det jo, som i eksemplet, hvis andre gør det uopfordret, men der er intet i vejen med at spørge. På den måde kan du også selv være med til at påvirke, hvilke sider af dig selv og din karriere, der kommer i rampelyset, og der er i princippet ingen forskel på at bede om en anbefaling fra din chef eller fra en loyal kunde.

Jamen, ender vi så ikke i en virtuel verden, hvor alle klapper alle på skulderen og den enkelte anbefaling dermed bliver næsten værdiløs? Jo, risikoen er der – men: Der er ingen automatisk regel om gengældelse, så du altid skal anbefale dem tilbage, der har givet dig et pænt skudsmål.

Vær kritisk, når du selv beder om anbefalinger eller bliver bedt om det.

Desuden skal det med, at headhuntere generelt er gode til at gennemskue, hvor meget bund, der er i en anbefaling, og hvis vi får fornemmelsen af noget-for-noget-anbefalinger, tjekker vi det altid.

Vi falder jævnligt over ros, der bevæger sig betænkeligt tæt på kvalmegrænsen, og hvor alt lyser så lyserødt, at vi mest af alt bliver skeptiske.

De bedste anbefalinger er derimod dem, der formår, på en personlig måde, at fokusere på modtagerens høje faglige niveau og/eller stærke personlighed.

Når vi på den måde kan mærke, at en kandidat virkelig har brændt igennem over for andre, ryger kandidaten hurtigt op i toppen af listen. På den måde kan en skriftlig anbefaling være meget mere end skulderklap – den kan være et springbræt til et spændende jobtilbud.

Tilbage til oversigten