Derfor får du ikke jobbet

Din forberedelse er altafgørende for en god jobsamtale

Det nytter ikke, at du fører et Formel 1-løb de første 59 omgange, hvis du kører tør for benzin i opløbssvinget. Jo, du får sikkert omtale bagefter, men nok mest på grund af din fejl, som kostede dig sejren.

Kodeordet i et sådant ræs er planlægning og performance. Præcis det samme gør sig gældende, når du skal til en jobsamtale.

Jeg har tidligere skrevet om det gode cv og den gode ansøgning. Men alligevel sker det jo – selvom du laver begge dele til perfektion – at du ikke får jobbet. For samtalen og det personlige indtryk spiller også en stor rolle for den endelige afgørelse.

En jobsamtale kan være lidt af en linedans: Du skal være tændt og lidt spændt, men ikke overnervøs. Du skal være afslappet, men ikke ligeglad. Du skal vise din personlighed og samtidig udstråle professionalisme. Du skal være selvsikker uden at prale, og du skal være ydmyg over for udfordringen uden at være selvudslettende. Lyder det selvmodsigende? Det er det faktisk ikke.

For at lykkes med at alle disse elementer, skal især én ting være på plads: Forberedelse. Jo bedre, du er forberedt, jo mindre er risikoen for at følelserne og spændingen kan spille dig et puds.

Jo, selvfølgelig må du gerne være spændt. Det gør ikke noget, at den kommende arbejdsgiver og vi som headhuntere kan mærke, at der er noget på spil for dig, at du gerne vil have jobbet og helst ikke tabe muligheden på gulvet. Det må bare ikke blokere for, at du skal være den bedste og mest afklarede version af dig selv, fra det øjeblik du træder ind af hoveddøren.

En uheldig samtale kan koste dig det job, der ellers virker som skræddersyet til dig. Derfor skal du øve dig forinden.

Du kan øve dig i den korte elevatortale, så du let kan huske, hvad dine styrker og fortrin er. Ikke fordi du skal begynde samtalen med elevatortalen – vi kender allerede en del til dine styrker, ellers kom du slet ikke til samtale – men fordi det giver dig en tryghed.

Husk, at du ikke sidder til samtalen, bare fordi vi vil være flinke. Du sidder der, fordi vi tror på, at du kan løse opgaven, og med elevatortalen i baghovedet kan det være lettere at holde nervøsiteten på afstand.

Du skal også forberede dig på at fortælle om dig selv – dine resultater, din erfaring og din udvikling. Du skal turde fortælle, præcis hvad du kan bidrage med i det kommende job, hvorfor du søger det og hvordan virksomheden kan få det bedste ud af dig og dine kompetencer.

Jantelov og jobsamtaler passer ikke sammen, og du kan sagtens repetere dine stærke sider uden at blive ulideligt selvpromoverende.

Vi vil selvfølgelig stille dig spørgsmål. Dem kan du også forberede dig på – f.eks. som et lille rollespil med spørgsmål og svar sammen med en ven eller samlever. Hvilke spørgsmål kan du forvente? Hvilke ville du selv stille, hvis du var arbejdsgiver? Hvor er dit mest ømme punkt og hvordan vil du håndtere det? Og hvad er den bedste grund til at ansætte netop dig?

Samtidig bør du virke interesseret og velforberedt. Vi kan tydeligt mærke, om en kandidat lige har skimmet jobopslaget på vej ud i bilen, eller om der er brugt tid og kræfter på f.eks. at have en håndfuld relevante spørgsmål med i ærmet:

  • Hvordan er virksomhedens position i markedet lige nu?
  • Hvor er de største udfordringer og potentialer?
  • Hvor skal virksomheden være om fem år – og, ikke mindst, hvor i ligningen passer jeg ind?

Du skal naturligvis have gjort dit benarbejde, så du kender til virksomhedens aktuelle situation. Ellers bliver det hurtigt afsløret. Men at vise en ægte interesse for den virksomhed, som (måske) fremover skal betale din løn, sender et klart signal til os på den anden side af bordet: Her er en kandidat, der mener det.

Dermed har jeg også givet forklaring på, hvorfor du ikke altid får jobbet alligevel:

Du må aldrig tro, at samtalen er en ekspeditionssag og at sidste omgang har karakter af en æresrunde, hvor bilen bare skal trilles over stregen.

Sidste omgang er mindst lige så vigtig som den første, og når du er kommet så langt som til en samtale, skal du blive ved med at holde fokus på opgaven og foden på speederen.

Ellers ender du let med at køre din bil af banen i den sidste kurve og slukøret betragte vinderen på afstand.

Tilbage til oversigten