Brug dit netværk – både i dybden og i bredden

Dit netværk er din genvej til dit næste job.

Op mod 85 pct. af alle job i Danmark bliver besat via netværk i bred forstand. Det kan der være oplagte fordele i; både for virksomhederne og for dig, der søger job: Jo flere du kender og jo større dit netværk er, jo bedre er mulighederne. I hvert fald umiddelbart.

Stadigt flere bliver opmærksomme på, hvor værdifuldt et stort netværk kan være. Men som i mange andre forhold i livet handler det også om kvalitet vs. kvantitet.

700 forbindelser på LinkedIn er ikke en kvalitet i sig selv, hvis dit forhold til dem ikke er tæt eller tillidsfuldt nok.

For nylig talte vi med en jobsøgende, som havde gjort noget enkelt, men alligevel genialt og overskueligt: Han havde sat kulør på sit netværk. Som så mange andre havde han masser af forbindelser på bl.a. LinkedIn, som havde været gavnlige og givende tidligere. Men da han pludselig skulle lede efter et nyt arbejde, viste det sig hurtigt, at der alligevel var forskel.

Mange af dem, han havde førstegrads-kendskab til på LinkedIn, var nemlig ikke dem, der for alvor kunne eller ønskede at hjælpe ham med jobsøgningen.

Ikke nødvendigvis fordi de tvivlede på hans kvaliteter, men fordi de fandt det grænseoverskridende at ringe en tredjeperson op med en anbefaling. Det er nemlig ikke noget, alle kan eller vil.

For dig, der søger job, er det imidlertid vigtigt at vide, hvor der er mest hjælp at hente. Og her kom kulørerne ind i billedet. Den jobsøgende satte nemlig farver på sit netværk:

  • Dem, der kunne hjælpe i form af en direkte anbefaling eller konkret rådgivning, blev grønne.
  • Dem, der måske kunne pege i en bestemt retning, blev gule.
  • Og dem, der ikke var aktuelle, var røde.

Læs også: Tør du bruge dit netværk, når det er nødvendigt?

Henvist til andre

Pointen er også, at han med sine forespørgsler i det nærmeste netværk kom langt længere ud. Der blev henvist til andre, der måske kunne hjælpe – f.eks. sådan én som mig – og der gjorde han en væsentlig erfaring:

Det er ikke alle i dit nærmeste netværk, der får en grøn farve. Og alle dem med grøn farve findes heller ikke nødvendigvis tæt på. Med andre ord skal du tænke dybt, når du bruger dit netværk – og du må acceptere, at alle i netværket ikke kan bruges til det samme.

Husk samtidig, at alle dem, der har dig som en del af deres netværk, heller ikke tænker på dig på samme måde.

Det er også vigtigt at holde fast i, at farver kan ændre sig; alt efter den situation, du står i.

Ham, der er grøn, når det gælder hjælp til at finde job, kan vise sig højst at være gul, den dag du har fået et job og skal have assistance til at åbne dørene til en potentiel storkunde.

Men dit netværk er mere end LinkedIn og/eller samlingen af visitkort. Meget mere, endda. Derfor skal du også tænke bredt.

Prøv at lave en lille øvelse: Lav et ”spindelvæv” over alle de mennesker, du kender uden for LinkedIn og andre formelle netværk. Tro mig: Der er mange!

Derefter hiver du tusserne frem og markerer dem i rød, gul og grøn. Vi tør godt på forhånd love dig mange grønne markeringer – og dem skal du tænke med i billedet, når du søger et nyt job. De grønne skal du gribe fat i – allerhelst gennem en samtale; ikke via en mail.

Fortæl dem, at du søger job og hvad du gerne vil have deres hjælp til. De kan kun hjælpe dig, hvis de ved, hvad du har behov for.

Møder mange

Hver eneste dag og uge hilser du på og taler med mennesker, der intet har med din professionelle kasket at gøre. Det kan – ud over familie og nære venner – være naboer eller nogen fra en foreningsbestyrelse, hvor du er eller har været med.

Desuden er børn jo en gave; også for dit netværk. Ved du egentlig, hvad de andre forældre fra sommerfuglestuen eller 5.b laver – ud over at være forældre til Amanda og Marius? Eller en af de andre forældre fra fodbold- eller svømmeklubben? Hvis ikke, så find ud af det.

Læs også: Er du en netværks-igle?

Det er ikke forbudt at spørge til folks arbejde, mens du tripper på sidelinjen på en kølig efterårsdag. Det er også helt legalt at spørge til den travle arbejdsdag i en kaffepause på forældremødet.

Pointen er, at det ikke kun er dig selv, der kan få brugbar viden med derfra, det kan hende eller ham, du taler med, også. Og især hvis du er på udkik efter nye udfordringer, skal du tænke både bredt og dybt – og gøre det aktivt.

Det er ikke nok med en statusopdatering på LinkedIn med ”søger nye udfordringer”.

Men også for virksomhederne kan netværk være uvurderligt.

Tilbage til oversigten