Tid til ferie er også tid til eftertanke

Nyd fridagene og familien – og betragt dit job på afstand.

Ahhh… ferie. Den lurer lige om lidt, og alle ser frem til nogle fortjente fridage med familie, venner og afslapning.

Det lyder selvmodsigende, at man skal hive stikket ud for at lade batterierne op, men sandt er det ikke desto mindre – og det er også utroligt vigtigt.

Derfor og først og fremmest: Husk at bruge dine fridage på at gøre de ting, der er sjove og meningsfulde for dig – som regel de ting, man aldrig når i hverdagen – og brug masser af tid sammen med dem, der er tættest på dig. Det er og bliver det væsentligste formål med ferien.

Men fornøjelsen ved ferien hænger også sammen med trivslen på jobbet. Nogle gange hører vi folk tale om ferien på forhånd sådan: ”… og så skal jeg bare OVERHOVEDET ikke tænke på jobbet i tre uger”.

Det lyder som udgangspunkt rart, men virkeligheden er bare sådan, at de fleste af os – i hvert fald hvis du har et arbejde, du holder af og er engageret i – har svært ved helt at efterlade tankerne om arbejdsdagene derhjemme.

Både dem, vi har lagt bag os, og dem, der venter.

Nej, du skal ikke tage alle dine overvejelser fra jobbet med til Sydfrankrig eller Nordsverige. At holde ferie er også at give slip på hverdagen og erkende, at lige nu kan du alligevel ikke gøre noget ved dyngerne på bordet eller stakken af e-mails, der (måske, måske ikke) tikker ind, mens du sidder med tæerne dyppet i Vesterhavet.

Det aktuelle og alle her-og-nu-problemerne må vente. Punktum.

Men mennesker kan ikke glemme med vilje – og derfor vil mange af os alligevel lade tankerne strejfe jobbet de kommende uger. Også selvom vi egentlig ikke burde.

Her er vores budskab: Lad være med at føle dårlig samvittighed, men tag overvejelserne, tag evt. diskussionen med din bedre halvdel – og tag så en beslutning, så du kan nyde resten af ferien.

Læs også: Brug ferien på at lave dit eget jobopslag.

Et oplagt sted at begynde er 20/5-listen, som vi efterhånden har nævnt nogle gange. Spørg dig selv, hvad der skal til, for at du trives optimalt på jobbet – og tag gerne en afdæmpet snak med din bedre halvdel over en kølig hvidvin, hvis lejligheden byder sig – og sammenlign dine ønsker med dine realiteter.

Med lidt held bliver det en samtale om værdier og ønsker; ikke blot en snak om stress, travle tirsdage og børnenes sengetider.

Det er hverken usædvanligt eller dumt at bruge sommeren på en halvvejsstatus med dine nærmeste.

Job og fritid hænger sammen, og derfor har din partner helt sikkert nogle bud på, hvordan dit arbejde påvirker jeres hverdag – ganske som du har det med hans/hendes.

Uden at forvandle ferien til en langhåret rundbordssamtale, er det et oplagt sted også at tænke fremad; med afsæt i fortiden. Derfor skal I måske have en blok i nærheden til notater – hvad kunne jeg/vi godt tænke os?

Nogle gange skal man have tingene lidt på afstand for at kunne overskue dem. Derfor er det ikke mærkeligt, hvis du i løbet af ferien får en bedre fornemmelse for din aktuelle situation på jobbet, end du har, når du står med hovedet nede i hvepseboet.

Det overblik kan du bruge, kombineret med dine notater om fremtiden, til at tænke den første arbejdsuge igennem: Hvad vil jeg glæde mig til den første uge? Hvad giver mig energi – og hvor skal jeg passe på mig selv? Og hvor kan jeg få glæde af mine medarbejderes/kollegers kompetencer, så jeg undgår de ting i hverdagen, der trækker motivationen ned i gulvhøjde?

Desuden vil vi foreslå, at du/I laver nogle klare regler og aftaler for e-mails og telefonopkald i ferien. Husk at lægge en besked på din svarer om, at du ikke kan træffes – og at sætte en autosvar på mailen med samme besked.

Det betyder ikke, at du ikke må tjekke mails og telefonsvarer, men afsæt højst nogle få minutter om dagen.

Læs også: Gør det du brænder for - ikke det, de andre forventer.

Dine kunder kan godt forstå, at du har brug for ferie, for de holder også selv fri før eller siden – og du kan jo også advare dem på forhånd; evt. som en del af auto-signaturen på dine mails de sidste 14 dage, inden du lukker kufferten.

Den tid, du ikke bruger på nettet eller med øret i røret, kan du nemlig bruge på mange ting, som på langt tid også kommer dit job til gode.

F.eks. afslapning, at pleje dig selv og familien – og på almindelig eftertanke. Hvis du kan betragte dit job både kærligt og kritisk på afstand, bliver det pludselig lettere at se, hvordan du kommer bedst i gang efter fridagene.

Med de ord vil vi ønske dig en god ferie – vi håber, at den får det indhold og det udbytte, du ønsker dig.

Tilbage til oversigten