Kig 10 år frem og udstik din egen retning

Træf aktive valg om din fremtid, før andre gør det for dig.

Spejle er ikke, hvad de har været. Hvis du ikke allerede har gjort den erkendelse, så tro mig: Det kommer. Vi samler alle år på bagen og rynker i panden, og vi samler – heldigvis – også erfaring.

Derfor er det ikke en dårlig ting at blive ældre. Måske har du knapt selv opdaget, at dåbsattesten er omtrent et halvt århundrede gammel, for hvis ellers helbredet er godt, oplever de fleste ikke umiddelbart alderen som en begrænsning. Ja, nogle tror endda stadig, at de er midt i 30’erne.

Det er også okay, forstået på den måde, at en 50-årig i dag langt fra er så slidt, som vores forældres eller bedsteforældres generation var i den alder.

Men alder er, desværre, ikke det største aktiv på arbejdsmarkedet. Jeg har tidligere i en række artikler om ”det grå guld” appelleret til at udnytte de ressourcer, der ligger hos 50+’erne, som har erfaringen, er afklarede om deres egne evner og begrænsninger, og hvor den daglige børnepasning er afløst af børnebørn hver tredje weekend.

Alligevel er det et faktum, at mange virksomheder finder en 35-årig kandidat mere tiltalende end én på 52, forudsat at kvalifikationerne er de samme.

Se fremad

Det kan synes ærgerligt, endda uretfærdigt, men det kan også være svært at ændre på. Og kan du ikke ændre på vilkårene, må du ændre den måde, du selv håndterer vilkårene på.

Det betyder, på godt dansk, at du aldrig bliver for gammel til at se fremad. Heller ikke på arbejdsmarkedet.
Selvom du f.eks. har været på den samme arbejdsplads i mange år – og er kommet op i den alder, hvor Ældre Sagen har fået øje på dig i horisonten – er det ingen garanti for, at du kan blive der, indtil pensionen kalder.

To ting er vigtige at huske: Vi kan alle se frem til stadigt længere tid på arbejdsmarkedet – og jo ældre, du er som ledig, jo mindre attraktiv er du. Det lyder ikke lyserødt, indrømmet, men det er fakta. Et andet faktum er, at kravene til ny viden og uddannelse hele tiden stiger – og her har de yngre generationer som regel en fordel.

Træf aktive valg

Derfor skal du fokusere på selv at træffe et aktivt valg om din fremtid, inden andre gør det for dig. Nej, ingen af os kan 100 pct. programmere vores fremtid eller karriere, men du kan udstikke dit eget mål og din egen retning.
Ser du dig selv i virksomheden om 10 år? Ja? Så skal du kigge kritisk på din egen stilling og dine egne kvalifikationer.

Bliver din stilling umoderne af udviklingen? Er der ny teknologi eller nye rutiner på vej? Er dit område et af dem, virksomheden satser på og kan tjene penge på (for det hører med i regnestykket) – eller skal det løses ude af huset i fremtiden?

Dernæst: Har jeg de kvalifikationer, der skal til? Den rigtige uddannelse og de nødvendige kurser? Kan jeg få dem – og hvordan?

Måske er der en anden funktion i virksomheden, hvor du med tiden vil passe bedre ind? Med årene betyder ydre anerkendelse og fancy visitkort mindre for mange af os, og din viden og dit netværk kan ofte også bruges i en mere diskret rolle, som giver plads til dem, der har en højere topfart end dig selv.

Noget helt nyt

Hvis du derimod har en klar anelse om, at du ikke skal have samme arbejdsgiver om 10 år (eller bare om fem!), er det værd at overveje et reelt karriereskift.

At starte på noget nyt hører ikke kun de fremadstormende unge i 20’erne til – det kan alle andre også gøre.
Ved at skifte undgår du at gro fast i en bestemt virksomhedskultur med faste rutiner og fremgangsmåder.

Netop fastgroethed kan være en voldsom bremseklods i forhold til at blive ansat andre steder; virksomheder har ikke noget imod faste rutiner, det skal bare helst være deres egne…

Med til regnestykket hører selvsagt også balancen mellem arbejdsliv og fritid. Bare fordi børnene er flyttet hjemmefra, er det ikke nødvendigvis en undskyldning for at arbejde endnu mere.

Tilbage til oversigten