Kære ejerleder: Er det tid til at give stafetten videre?

Dine begrænsninger som ejerleder må ikke gå hen og blive virksomhedens begrænsninger. Derfor skal du kende dine passionsområder og spidskompetencer – og turde se dem i øjnene.

Lad det være sagt med det samme: Jeg elsker ejerledere og har enormt stor respekt for dem. De besidder en helt særlig nerve og passion, som jeg finder både inspirerende og beundringsværdig.

Vi hører ofte historierne om iværksættereventyret, som startede i en kælder, hvor et par dedikerede ildsjæle arbejdede passioneret på at bygge noget op fra bunden og i mellemtiden overlevede på havregryn og energidrik. I nogles tilfælde ender eventyret med, at man er leder for et stort selskab med +100 medarbejdere – men det setup, der fungerede, da virksomheden var ung, gør måske ikke længere. Selvom man som ejerleder gør sit absolut ypperste for at følge med vokseværket, så kan man nemlig risikere at ramme udviklingsmuren.

For selvom ejerlederens passion og drive er i top, så er ledelseskompetencerne det ikke nødvendigvis – og den største force kan gå hen og blive den største hæmsko.

Derfor kan det næste nødvendige skridt være at erstatte sig selv ved bordenden med en erfaren leder, der kan sikre struktur og en højere grad af delegering – men det valg kan kræve et stort tilløb.

Du skal ikke nødvendigvis være direktør

Virksomheden er ejerlederens hjertebarn og udgør ofte en vigtig del af vedkommendes identitetsfølelse. Den er nemlig grundlagt med ambitionen om at sælge et produkt eller en ydelse, som de tror 100 procent på. Passionen for virksomheden er ofte så stor, at ejerlederen tænker på virksomheden både i og udenfor arbejdstiden og foretrækker at være inde over det meste af forretningen.

Med det in mente er det ikke så underligt, at det kan være svært at give slip på ansvarsområder og uddelegere opgaver, når virksomheden vokser i størrelse og kompleksitet – men det kan være et nødvendigt onde, som både kommer virksomheden og ejerlederen selv til gode.

Når det interne setup skal revurderes, er der flere mulige løsninger. Måske er det rette team allerede sat, og så er det blot et spørgsmål om, hvem kan tage over på hvad; måske skal der ansættes en wingman med den rette teoretiske og erfaringsmæssige ballast til at supplere dig i rollen som direktør; eller måske er tiden kommet til at ansætte din erstatning, så du i stedet kan bruge dine dyrebare timer på andre passionsområder end ledelse.

Hvorfor ikke tillade dig selv den luksus at lave det, som du synes, er allersjovest og allermest meningsfuldt?

Du skal turde træffe de nødvendige valg

Når først beslutningen er truffet, skal der nogle klokkeklare aftaler på plads. Måske du skal videregive en del af ansvaret og fremover blot udstikke rammerne og retningen. Det betyder ikke, at du ikke skal være med til at træffe beslutningerne. Du er netop den, der kender forretningen allerbedst og bør derfor ideelt set fortsat være tilknyttet i en eller anden udstrækning, men hvor meget og hvordan bør diskuteres åbent og ærligt – ikke mindst mellem dig selv og din successor.

Tør du være ærlig overfor dig selv; hvad er dine spidskompetencer, og hvor bringer du mest mulig værdi til virksomheden? Tør du uddelegere ansvaret og bruge dine kræfter dér, hvor kompetencerne og passionen er størst?

Netop rejsen fra en mindre startup til en fuldvoksen succesvirksomhed kender TV-kok, kogebogsforfatter og multivirksomhedsejer Claus Meyer alt til som en af Danmarks mest kendte gastronomiske iværksættere.

- Da jeg startede mine virksomheder, var det med ambitionen om at inspirere danskerne til at lave og spise god mad – også i hverdagen rundt om spisebordet med familien. Men i takt med, at mine virksomheder voksede, kom jeg længere og længere væk fra min passion; nemlig madlavningen og håndværket bag. Pludselig fyldte ledelse, udvikling og drift det hele, fortæller Meyer og fortsætter:

- Det var først, da jeg fik hyret en Business Partner, at der igen blev frigivet plads til de ting, som virkelig giver mig energi – og som jeg sjovt nok også er dygtigst til. I dag kan jeg se, at jeg skulle have uddelegeret meget før.

I sidste ende handler god ledelse lige præcis om at kende både sine forcer og begrænsninger. Derfor kan jeg kun tilslutte mig Claus Meyers kloge budskab. Hvis personaleudvikling og ledelse ikke er dine passionsområder eller spidskompetencer, så skal du turde kigge dig selv i øjnene og besvare følgende spørgsmål bundærligt: Er det tid til at give stafetten videre?

Tilbage til oversigten