Når en headhunter ikke altid er løsningen…

Nogle job kan være oplagte at bruge rekruttering til – andre ikke

Vi har tidligere været inde på nogle af de spørgsmål, du med fordel kan stille dit rekrutteringsfirma, inden arbejdet går i gang.

Spørgsmål, der kan hjælpe både dig og headhunteren til et klarere billede af opgaven, og som desuden kan være med til at bekræfte dig i, at netop denne headhunter er den rette til opgaven.

Men – som jeg før har nævnt – er det jo ikke altid, at et rekrutteringsfirma er den rigtige løsning. Mange virksomheder opnår gode resultater ved f.eks. at kombinere egne jobopslag og bankende jungletrommer med at lade en headhunter finde specifikke kandidater til nøje udpegede funktioner.

Det kan der være god fornuft i – især hvis du på forhånd bruger tid på at reflektere over, hvornår du skal vælge det ene eller det andet.

En af de virksomheder, der gerne bruger rekrutteringsfirmaer, men omvendt ikke selv er bange for at styre processen, er software-udviklingsfirmaet IPW Systems i Kolding. Her er forbedringschef Jan H. Andersen altid med, når der skal findes nye medarbejdere – og det sker jævnligt, for IPW Systems er i god vækst.

Hvordan sondrer han mellem, om en ansættelse er en opgave for et rekrutteringsfirma eller om den skal løses internt?

-Det hele afhænger af den profil, vi leder efter. En klar styrke hos headhuntere er typisk, at de har et meget stort netværk. Men måske leder vi efter noget helt specielt – f.eks. en nyuddannet it-udvikler, og så er det lettere for os selv at søge; ganske enkelt fordi nyuddannede sjældent findes i headhunternes netværk. De kender mange, men som regel flest blandt dem, der i forvejen har en vis erhvervserfaring, forklarer Jan H. Andersen.

Netop i it-branchen er det ikke nødvendigvis let at headhunte en udvikler, tilføjer han:

-De er ikke så tilbøjelige til at skifte job, bare fordi et rekrutteringsfirma prikker dem på skulderen. Udviklere ser først og fremmest på den faglige udfordring, og hvis de er tilfredse med de udfordringer, de har lige nu, er de svære at trække væk. Hvis de til gengæld er utilfredse med deres udfordringer, er det netop nye udfordringer og ikke nødvendigvis en højere løn, de går efter – og det skal headhunteren være klar over, siger forbedringschefen, der netop med hensyn til udviklere sagtens kan finde på at styre store dele af processen selv. Også fordi der ved en samtale skal stilles meget specifikke tekniske spørgsmål, som en headhunter ofte ikke har forudsætningerne for.

Han er dog ikke i tvivl om, at IPW også i fremtiden vil benytte sig af eksterne eksperter ved ansættelser:

-Pointen med at bruge headhuntere er, at du sparer tid og risikoen for fejl bliver mindre. Det tager lang tid og koster mange penge at ansætte en ny medarbejder og få ham eller hende kørt ind i firmaet. Hvis det så viser sig at være en fejl, kan du starte forfra, efter at have spildt adskillige måneder og et sekscifret beløb. Med en headhunter køber jeg mig adgang til et stort netværk og en stor chance for at ramme rigtigt første gang – og så kan jeg passe mit arbejde imens, siger han.

Hvilke overvejelser ligger bag, når Jan H. Andersen skal finde en headhunter? Der er flere, siger han:

-Min største overvejelse er, at han eller hun skal være ambassadør for vores virksomhed. Headhunteren er ofte det første ansigt, en kandidat støder på i forbindelse med rekrutteringen, så jeg skal kunne stå inde for og stole på vedkommende.

-Desuden vil jeg gerne vide mere om det netværk, headhunteren og hans firma trækker på. Hvor stort er det, hvordan har de fået det, har de eventuelt selv haft en karriere i branchen? Netop branchekendskabet er også vigtigt, for én headhunter kan være den rigtige til én opgave, mens en anden egner sig bedre til den næste. Du skal bruge dem som eksterne eksperter på de steder, hvor de er bedst og hvor du selv mangler enten erfaring, tid eller begge dele, siger Jan H. Andersen.

Såvidt forbedringschefen hos IPW, som altid grundigt overvejer, hvilken metode der er den bedste i den givne situation, når de skal ansætte. Engang imellem kan det dog gå galt alligevel.

Tilbage til oversigten