Er du villig til at indgå ægteskab ved første blik?

Ærlighed er nødvendig for at få et godt forhold – ikke kun i privatlivet.

I dag vil jeg gerne fortælle en historie. En historie, der kunne være plukket fra det virkelige liv, og en historie med en morale. Den handler om kærlighed – og ærlighed.

Historien begynder med en mand, der er på jagt efter en partner, han kan dele fremtiden med; både de lyse og mere kedelige øjeblikke. Og fordi han tænker langsigtet, går han mere målrettet til værks.

Det er slut med tilfældige møder i nattelivet; nu opretter han sin egen profil på en datingside og søger konsekvent kun efter de kvinder, der matcher hans ønsker.

Perfekt match

Hurtigt er der gevinst. Kvinden, han kommer i kontakt med, er faktisk så tæt på det perfekte, at han forelsker sig i hende blot ved at se hendes billede og læse hendes profil. Hun virker helt igennem rigtig, allerede inden de har talt sammen.

Endnu bedre går det, da de mødes første gang. De egenskaber, han prioriterer højt, står tydelige frem, og skygger faktisk for alt andet. Han går hjem fra det første møde med en følelse af, at han ikke blot har fundet kærlighed, men også ægteskab ved første blik. At de kontinuerlige og forgæves forsøg nu endelig er overstået.

Begge har de fortalt om hinanden; begge har de lyttet. Han ved godt, at han nok har holdt sig mest til sine egne positive og gode sider, men det bekymrer ham ikke. Sådan foregår det jo, og han går ud fra, at hun gjorde det samme. I øvrigt virkede hun så ægte og oprigtig, at han slet ikke kan forestille sig, at hun har noget at skjule.

Hun har oplevet og udrettet meget, og jo mere hun fortæller om sine styrker og succeser, jo mere har han lyst til at høre om dem.

De holder kontakten, skriver og taler sig varme og interessen bliver hurtigt til gensidig forelskelse. Beslutningen om et lynbryllup er ikke bare enkel, den virker indlysende, og den geografiske afstand bliver løst ved at flytte sammen, uden at nogle af dem egentlig ved, hvordan deres møbler og stil passer sammen. ”Det løser vi hen ad vejen”, er de helt enige om.

Store nullermænd

Hverdagen dukker op; ikke pludseligt, men snigende og sikkert. Flyttekasserne begynder at stå i vejen, fordi der åbenbart var mere med i bagagen end hun havde givet udtryk for, og det tager længere tid at få det fælles overblik, der ellers virkede så enkelt, da de sagde ja til hinanden.

Men han tager det med et smil – hun er kommet ind i hans liv båret på en aura af succes, og den kan han fortsat mærke. Så gør det mindre, at opvasken, vasketøjet og rudekuverterne fylder lidt mere.

Hun fortæller stadig gerne om sine solide baggrund og alle de gode venner og værdier, hun har. Han smiler stadig, mens han skæver ind til nullermændene under sofaen. Der er flere af dem end nogensinde før, hvilket faktisk ikke er det, der bekymrer ham mest. Det er værre, at han åbenbart er den eneste, der ser dem.

Hun taler om ærlighed og mådehold; han undrer sig over de beløb, der bliver hævet på lønkontoen til ting, der umiddelbart ikke synes nødvendige. Han undrer sig endnu mere over, at hun tilsyneladende ikke kan se et problem i, at kontoen begynder at få røde tal sidst på måneden. Succeserne kommer ikke så hurtigt, som han havde ventet.

Begge er skuffede

Efterhånden erkender han, at hans indledende forelskelse er afløst af usikkerhed og undren. Hun signalerede ét og stod for noget andet. Han troede på hendes fortælling, men var ikke forberedt på hverdagen – og den har skuffet ham.

Pludselig går det op for ham, at hun sidder med den samme følelse. At han heller ikke har levet op til det, hun forventede. At han havde glemt at fortælle om regningerne i den nederste skuffe og om de utætte vinduer, inden hun flyttede ind. 

Han forstår, at de begge har været så fokuserede på at finde kærligheden, at de nøjedes med at kigge på overfladen – i håb om at det overfladiske ville stikke så dybt, at det kunne bære en fælles fremtid. Men det kunne det ikke.

De havde ikke talt om oprydning og opvask, om fortid og udgifter, om madplaner og muligheder – men valgte at handle på et øjebliksbillede. De valgte et ægteskab ved første blik og det holdt ikke.

Konklusionen var trist, men uundgåelig: De måtte gå hver til sit, efter at have spildt tid, følelser og ressourcer på et forhold, der trods en god start endte galt, fordi ingen af dem turde gå dybere end den første, positive fortælling. Meget kunne have været undgået med en bedre og ærligere dialog.

Vær ærlig

Så galt kan det gå i kærligheden. Men det kan også kikse andre steder. Prøv at skifte billedet af parforholdet ud med en virksomhed – at ændre dating-øjeblikket til en jobsamtale – og at erstatte billedet af de mange dynger med opvask med alle de rutiner, der også er en del af en arbejdsdag.

Pointen er enkel: Det første indtryk er ikke nok, hvis en eller begge parter ved bordet ikke er ærlige om deres historie. Og ægteskab ud fra det første blik har ikke mange chancer for at overleve, når først hverdagen melder sig.

Tilbage til oversigten